Veelgestelde vragen aan Racebaaninfo.nl

RacebaanInfo.nl bestaat sinds 1 augustus 2005. Geregeld verzoeken lezers om hulp of stellen vragen uit pure belangstelling.

De 7 meest gestelde vragen zijn:

Welk racebaanmerk is het beste?
Op deze vraag zal ik geen concreet antwoord kunnen geven, omdat dit altijd afhangt van persoonlijke smaak en ervaring. In Nederland zijn er vier merken die de markt bepalen, namelijk Carrera, Scalextric, SCX en Ninco. Maar SCX en Ninco zijn in grote problemen, dus is het verstandig om of Carrera of Scalextric te kopen als je een kant en klare racebaan wilt. Dit zijn overigens 1:32 racebaansystemen, waarop de auto’s uitwisselbaar zijn, als je analoog racet. Digitale sets zijn nu een goede keuze, maar je bent dan wel merk gebonden. Er zijn nog tientallen merken die alleen modellen leveren, zoals NSR, Avant Slot en Slot.it.

Maar, wat zou jij nou kopen?
Nu race ik het liefste op een racebaan van hout, maar Carrera is mijn favoriete racebaanmerk vanwege het fijne oppervlak van de baanstukken. Maar nogmaals, dit is zeer persoonlijk en geeft geen garantie dat jij daar ook tevreden mee bent. De auto’s van NSR en Slot.it (1:32) hebben mijn voorkeur. Ik race tegenwoordig met Carrera Digital, met 1:24 auto’s. Ik heb een aantal modellen van Carrera en BRM waar ik veel plezier aan beleef.

Hoe maak ik een partij oude baanstukken schoon?
Regelmatig komen er vragen binnen over het onderhoud van oude baanstukken die men op zolder heeft gevonden. De baanstukken kun je afgewassen, zodat al het stof verdwijnt. Droog ze goed af en laat ze een nachtje liggen voordat je ze gaat gebruiken. Als je daarna de geleiderails schoonmaakt met een doek met daarop een beetje wasbenzine, dan zien ze er weer als nieuw uit.

Is mijn oude racebaanauto veel geld waard?
Waarschijnlijk niet, maar er is een manier om daar achter te komen en dat is het model te koop aan te bieden. Hiervoor kun je naar een beurs gaan en je auto daar aanbieden. Ebay en Marktplaats zijn websites waar je auto’s te koop kunt aanbieden (stel wel een minimumbedrag vast, anders word je misschien gedwongen je auto voor een paar Euro te verkopen). Een slotcar is niets waard als deze beschadigd is, tenzij het een zeer zeldzaam model is. Hetzelfde geldt voor de verpakking, want die hoort erbij.

Mijn kinderen willen ook racen. Hoe kan ik de schade beperken?
Er zijn vaders die een regelbare transformator hebben om de kinderen te laten racen. Dit is verstandig als er af en toe kinderen (neefjes) komen racen. Als je je eigen kinderen de kunst van het racen wilt leren, dan is het beter om het voltage niet aan te passen. Geef de kinderen een paar auto’s waar niet veel aan kapot kan en ze leren vanzelf de snelheid te doseren. Je zult zien dat kinderen in no-time sneller racen dan je denkt en worden ze serieuze concurrenten voor je. Als je een vaste racebaan hebt, is scenery heel kwetsbaar. Geef de kinderen een hoekje van de baan waar ze zelf kunnen knutselen en waar ze zelf hun poppetjes en huisjes neer kunnen zetten. Een kinderboerderij bij de baan geeft veel plezier voor kinderen. De racebaan geeft plezier voor groot en klein.

Waarom rijdt mijn auto achteruit?
Dit probleem is eenvoudig op te lossen. De draadjes van de motor zitten niet goed in het schoentje. Je moet ze omdraaien/wisselen. Het linkerdraadje naar rechts, en het rechter draadje naar links.

De stroomdraadjes van de motoren die tegenwoordig in een auto’s zitten, hebben meestal maar één kleur (vaak zwart). Vroeger was dat anders. Aan een motor van Fleischmann zitten twee verschillend gekleurde draadjes; een groene en een rode. De stroomdraadjes gaan van de motor naar het schoentje (de sleper) waar de sleepcontacten in zitten. Als de auto achteruit rijdt kun je die ‘stekkertjes’ omdraaien en dan rijdt de auto weer vooruit. De modellen van Carrera hebben standaard een knopje onder de auto waarmee de richting kan worden aangepast.

Hoeveel raceauto’s heb jij?
Al enige tijd tel ik de modellen niet meer, maar het zijn er meer dan driehonderd geweest. Een paar jaar geleden wilde ik alles hebben van het merk Ninco. Nu niet meer. Ik ben er simpelweg niet draagkrachtig genoeg voor om alle nieuwe modellen aan te schaffen, maar er is nog een reden. Op een gegeven moment merk je dat je geen kick meer krijgt van het aantal auto’s, maar wel van kwaliteit van de slotcars. Inmiddels heb ik al veel slotcars van de hand gedaan.

Slot.it Porsche op Pleasuredome4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *