Interview met Paul van den Hurk

De eerste race waaraan ik meedeed, ben ik iets van 30ste geworden, behoorlijk achteraan in het veld. Maar het virus had zich genesteld.

Interview met Paul van den Hurk
Paul van den Hurk is een bekende in het internationale slotracewereldje. Paul reist veel met zijn racematen om zich te meten met de internationale top. Hij staat regelmatig op de hoogste trede van de podia. Lees dit interview over racen op hoog niveau en de club waar Paul zeer actief is.Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Paul van den Hurk, 41 jaar en woon in Son en Breugel, werkzaam als rij-examinator.

Ben je een autoliefhebber? Volg je de autosport?
Ik ben geen die-hard autosport liefhebber, toch volg ik het soms wel, maar dat is meer voor inspiratie om zelf slotrace auto’s te spuiten en om te zien wat er mogelijk kan gaan worden uitgebracht. Ik kijk soms F1, Le Mans en soms een blackpain GT3 wedstrijd.

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen?
Mijn eerste kennismaking met slotracen is al heel langgeleden, ik heb het virus van mijn vader gekregen. In zijn tiener jaren heeft hij bij een club in Eindhoven gereden, een club uit de jaren 60/70. Ik heb helaas die club nooit gezien, maar uit zijn verhalen is het een soort Blue King circuit geweest. Eind jaren 70 is mijn vader naar Tilburg verhuist en daarna heeft hij een scalextric baan gekocht. Die baan is de eerste waar ik me iets van kan herinneren, hij had er zelfs een pitstraat bij zitten.

Dit heeft hij na verloop van tijd weggedaan en is toen op Fleischmann overgegaan. En dat is voor mij de eerste baan geweest waar ik op ben gaan racen, deze lag onder een modelspoorbaan, Fleischmann Ho. Ik zal toen een jaar op 6 geweest zijn.

Interview met Paul van den Hurk

Race je regelmatig met anderen?
Sinds 1989 doe ik aan wedstrijden, als kind was ik altijd “jaloers” dat mijn vader op een club heeft kunnen racen. En in de periode zonder internet is het lastig om erachter te komen waar en of er clubs actief zijn. Echter in 1989, ging ik in de schoolpauze, zoals wel vaker gebeurde in die tijd, naar de lokale snoepwinkel in Tilburg. Toen had iemand een poster opgehangen van een open 1/32 plastic productie wedstrijd in Dordrecht. Later bleek dat Gert Klinge te zijn. Van Gert heb ik heel veel kunnen en mogen leren, veel van zijn tips zijn nu jaren later nog altijd goed toepasbaar. ‘S avonds thuis meteen contact opgenomen met de organisator, niemand minder dan Perry Dekker, gevraagd of ik mee zou kunnen doen. Gelukkig was dat geen probleem. Twee weken daarna stond ik met mijn Fleischmann Looping doos met daarin wat Fleischmann auto’s in Dordrecht. Ook Perry heeft me toen erg goed geholpen, samen hebben we een goede auto gemaakt uit de doos met onderdelen, een auto die goed mee kon komen tijdens de race. En de tips die ik toen kreeg, gebruik ik nu nog altijd! Die wedstrijd was voor mij het begin van vele wedstrijden die zouden volgen. De eerste race waaraan ik mee deed ben ik iets van 30ste geworden, behoorlijk achteraan in het veld. Maar het virus had zich genesteld.

Interview met Paul van den Hurk

In de jaren 90 veel gereden op de club in Tilburg, Squadra Via Verde. En sinds 2009 heb ik mijn eigen club in Best, SRC Eindhoven. Naast het rijden op clubs, heb ik me ook regelmatig bezig gehouden met het organiseren van wedstrijden, FIA GT-32 een NED-B samenwerking waarin we toch heel veel verschillende deelnemers hebben zien strijden met mooie GT auto’s op een slot.it HRS chassis. Daarna nog de Group C-32 opgezet. Leuk dat organiseren, maar het kost heel veel energie en tijd. Meer dan dat het misschien van buitenaf lijkt. Maar wie weet komt er binnenkort weer wat nieuws. Ik kijk met plezier uit naar de aankondiging van Slot.it DTM, lijkt me een mooie klasse om met meerdere clubs wedstrijden daar voor te organiseren. Het is alleen soms jammer dat je er weinig waardering voor krijgt, ik heb weleens het idee dat deelnemers vergeten dat het ook voor de organisatoren van wedstrijden in de meeste gevallen ook maar puur hobby is en dat je dat doet met de beste bedoelingen. Sinds 2007 wedstrijden in het buitenland, eerst met twee Belgische rijders, naar het Ninco WK in Stuttgart en daarna met Nederlandse rijders, eerst onder de naam Flevoslot, met Stefan Swaab, Marco Karman, Kevin Vonk en Ivan van der Vat. De naam is daarna gewijzigd in Kei Stad en later hebben Kevin Vonk en ondergetekende Dutch Touch opgezet.

Interview met Paul van den Hurk

In dit team hebben er met verschillende rijders wedstrijden door Europa bezocht, Spanje, Duitsland, België, Italië en Engeland, vaak waren dit 24 uurs races. Met onder andere Sebastian van Altena, Stefan Kievit, Marco Karman, Eddy Laamers, Kevin Vonk en ik zelf, hebben we toch wel hele mooie resultaten geboekt. Mooi om te zien was de progressie die we boekte in de jaren. Het NSR WK is daar het mooiste voorbeeld in, het eerste jaar werden we van 32 teams 18e, het jaar erop waren er volgens mij 40 teams en werden we 14e, volgende jaar 42 en 13e en twee jaar geleden tijdens het voorlopig laatste NSR WK zijn we 6e geworden van de 48. En blijkt dat je met veel trainen en samenwerken binnen het team heel ver kunt komen. Het niveau in Spanje en Italië is erg hoog, winnen van de topteams uit die landen is een verre brug. Maar leuk is het wel om aan dat soort wedstrijden mee te doen, zoveel teams, zoveel gevechten op de baan, een slechte run of wat pech met de auto en je bent zo weer een hoop plaatsen kwijt.

Ga je weleens naar racebaanbeurzen of evenementen?
Beurzen bezoek ik heel weinig, maar zoals gezegd evenementen in de zin van wedstrijden des te meer. De group 5 serie staat voor 2016 weer in mijn agenda. En daar zal vast nog een wedstrijdje bijkomen. Misschien ook eens wat vaker een wedstrijd met de Scaleauto GT’s in de schaal 1:24.

Wat is je favoriete racebaanmerk en waarom?
Ik heb geen voorkeur of favoriet merk, de meeste moderne merken maken goede spullen. Terwijl de oude vaak nog hun nostalgische waarde hebben.

Verzamel jij racebaanspullen, slotcars, merken?
Nee ik verzamel geen spullen meer, ik heb dat wel jaren gedaan, maar er komt tegenwoordig te veel uit. En de combinatie wedstrijden en verzamelen is een zeer kostbare. Dus ik hou het tegenwoordig op het rijden. Koop alleen de auto’s welke me aanspreken en waar ik ook daadwerkelijk mee wil rijden.

Wat is je favoriete merk voor slotcars?
Ik heb vind dat er veel mooie en goede merken zijn. Dus ik heb niet echt een voorkeur. Ik kan nog altijd plezier halen uit het rijden met een oude Fleischmann, niet zo snel als de huidige NSR auto’s maar daarom niet minder leuk. En de meeste fabrikanten maken erg mooie auto’s. Carrera, SCX, Sideways je kan ze allemaal opnoemen.

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft? En welke staat er op je verlanglijstje?
Mijn laatste aanwinst is de PoliCar/Slot.it F1. Erg leuke auto, niet super snel door de kleine motor, maar daardoor juist leuker om te rijden. Less is more. En op het verlanglijstje staan de aangekondigde GT3’s van sideways en de Slot.it DTM auto’s

Interview met Paul van den Hurk

Op welke ondergrond race je bij voorkeur?
Ook hier heb ik geen voorkeur. Het is juist leuk om op verschillende banen te rijden, Ninco, Scalextric, hout, Carrera of Fleischmann. Elke ondergrond heeft zijn eigen kenmerken en uitdagingen. Het is wel vaak zo daar waar je het meeste op gereden hebt, dat voelt vertrouwder en misschien daardoor wat makkelijker aan. Toch vind ik het een uitdaging om met een auto op elke ondergrond goed te kunnen rijden. Een goede tennisser kan ook op verschillende banen uit de voeten, niet alleen op bijvoorbeeld hard court maar ook op gras.

Heb je een vaste racebaan? Wat is het thema, vorm, idee erachter?
Zeker heb ik een vaste baan, dat is meteen ook het club circuit van SRC Eindhoven. We hebben gekozen voor het Suzuka circuit uit Japan. Deze layout past het beste in onze clubruimte, daarnaast is het echte circuit ontworpen door een Nederlander en heeft het een acht vorm, hierdoor zijn ook alle sporen even lang. Hierdoor krijg je toch vaak de leukste races. De baan is gemaakt met Ninco baandelen en is sinds februari 2015 in zijn huidige vorm in gebruik. De baan is voorzien van Slot.it Oxigen. We kunnen dus zowel analoog als digitaal rijden. Voor zover ik weet als eerste club in de Benelux met dit systeem. Het is een goed systeem, maar wel wat complex in het begin. Gelukkig hebben we op de club een paar erg handige leden, die er voor hebben gezorgd dat het nu goed werkt. Ook is de nazorg vanuit slot.it op orde.