Interview met Joost van Lijde

Ik weiger te geloven dat bepaalde modellen niet te koop zijn, en heb al regelmatig collega slotmalloten kunnen helpen aan hun droomwagentje.

joost van lijden

Joost handelt veel met slotcars op marktplaatsen, maar in de zomer kun je Joost van Lijden vinden in de tuin, waar hij dan een Scalextric Sport racebaan met zes sporen heeft staan.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Joost van Lijden en vader van 2 pubers, stiefvader van 1 studente, chauffeur koerier bij een middelgroot transport bedrijf uit zevenaar, we doen distributie voor diverse opdrachtgevers. Ben 50 jaar oud en ‘still going strong’.

Ben je een autoliefhebber?
Ben pas geleden in Mulhouse in het cite dáutomobile geweest, grote collectie oldtimers met 70 Bugatti’s! Dat was schitterend een aanrader als je in de buurt bent. Op mijn Facebook profiel staan foto’s van de collectie, maar ik ben geen autosport fan. Ik heb het geduld niet om uren te blijven kijken naar een schermpje.

Interview met Joost van Lijden

Ik zit er wel over te denken om volgend jaar naar de classic rally in de Eifel, een rally met de klassieke kanonnen van Lancia, Ford, Opel, Porsche etc) of naar het ‘Goodwood Festival of Speed’ te gaan. Als er nog meer gegadigden zijn hoor ik dat graag!

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen?
Als knulletje van 11 met een Polistil baan en daarna een oplaadbare Nikko baan (dat was Radio Controlled). 10 jaar terug kocht ik mijn eerste Scalextric set met Ford gt’s. Na mijn scheiding sloeg het virus toe, nu met ongeveer 120 auto’s en een grote baan.

Race je regelmatig met anderen?
Dit lijkt me erg leuk. Er is alleen negens in de regio een mogelijkheid en met mijn onregelmatig werk is dit moeilijk te organiseren.

Ga je weleens naar racebaanbeurzen of evenementen?
Ik ben twee keer in Houten (SLN beurs) geweest maar zo’n plek is voor mij gauw te druk.

Voor spullen te kopen vind ik te beurzen ook behoorlijk aan de dure kant. En vaak ook net niet wat ik zoek, hoewel ik er laatste keer een prachtige Opel Ascona van Revell Monogram voor een net prijsje gekocht heb.

Wat ik jammer vind is dat er geen clubs zijn die naar de beurs komen met racebanen.

Wat is je favoriete racebaanmerk?
Ik ben begonnen met Scalextric Sport, eigenlijk omdat de speelgoedwinkel alleen deze had, en later ontdekte ik ook andere merken zoals Spirit, Revell Monogram, Fly.

Ik ben niet merkgebonden maar koop wat ik mooi vind, vaak heeft het een link met vroeger. Eurocircuit Valkenswaard, AVRO Rallye Cross, weet je nog wel? Die de goeie ouwe tijd met Walter Rohrl, Stig Blomquist en John Taylor.

Interview met Joost van Lijden

Verzamel je racebaanspullen?
Ik verzamel Dodge Chargers voor de racebaan want dat is toch wel mijn favoriete wagen. Lompe grote wagen ideaal om dwars de bochten mee te pakken. Ik heb er nu een stuk of 15 van Carrera, Scalextric en natuurlijk ook Pioneer Lady Luck en “Ace of Spades”. Naar aanleiding van het overlijden van Lemmy van Motorhead, staat die laatste tijd weer vaker op de baan.

Wat is je favoriete merk voor slotcars?
Ik heb eigenlijk geen favoriet merk. Ik ben begonnen met Scalextric, maar al gauw kwamen er ook wagens van andere populaire merken.

Ik merk wel dat er grote verschillen zitten tussen de diverse merken in rij- eigenschappen en detailering, maar het is gelukkig niet zo erg als ik de modelspoorwereld waar ze er met de pet naar gooien met betrekking tot schaalverhoudingen.

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft? En welke slotcar staat op je verlanglijstje?
Een Spaanse Scalextric seat Taxi, dit is een limited edition, is mijn laatste aanschaf.

Ik heb er drie in bestelling van Pioneer, de Dodge Charger General Lee, ja zeker, met Daisy poppetje, en tweemaal de Opel Kadett GTE van SRC, geloof ik.

In de toekomst wil ik toch de Ford Fairlane en de Ford Galaxy modellen van Revell Monogram toevoegen aan mijn verzameling.

Op welke ondergrond race je bij voorkeur?
Scalextric sport track en een routed track zijn mijn favoriete banen.

Heb je een (vaste) racebaan?
Ik heb een Scalextric Sport zes sporen baan, die helaas alleen in de tuin past. Verder leg ik regelmatig een zogenaamd stoeiparcours 1, 2 of 4 sporig in een kamer. Dat blijft natuurlijk improviseren, maar dit moet maar even zo tot ik ruimte heb voor mijn uiteindelijke plan. Ik wil twee vaste banen op zolder: een racebaan van Scalextric Sport, 6 sporig, en daarboven een 2 sporige routed baan. Een daarvan moet een classic rallye thema krijgen, maar dat gaat nog jaren duren denk ik.

Interview met Joost van Lijden

Welke randapparatuur gebruik je?
Ik werk met een Siemens laboratorium voeding, regelbaar in volt en ampere. Verder heb ik gewoon normale Scalextric Sport regelaars en een Carrera rondeteller, als ik er zin in heb.

Heb je een racekoffer en wat zit er in?
Nee ik heb een kast, want de koffer was te klein!

Wat is jouw mening over digitaal slotracen?
Ik heb er een keer tijdens de beurs in houten een demo van gezien, persoonlijk zie ik er niet zoveel meerwaarde in, echter de BLST-systemen (http://www.blst-circuits.co.uk/) vind ik wel de moeite waard, en wil ik in de toekomst misschien wel eens iets mee proberen.

Interview met Joost van Lijden

Ben je actief op slotracefora? Welke sites bezoek je regelmatig?
Ik verkoop regelmatig slotcars die ik elders ingekocht heb via sites als Marktplaats, Ebay, Ebaykleinanzeigen, 2dehands.be, op Spaanse en Italiaanse fora en natuurlijk de diverse verkoopplatforms op Marktplaats. Met de inkomsten hiervan financier ik deels mijn eigen aankopen.

Ik weiger te geloven dat bepaalde modellen niet te koop zijn, en heb al regelmatig collega slotmalloten kunnen helpen aan hun droomwagentje.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?
Ik ben te vinden op Facebook, Facebook.com/joostvanlijden.

Wie stel jij voor om te interviewen voor deze site?
Weet effe niemand…

Interview met Joost van Lijden

Joost, bedankt voor dit interview. Ik zie je slotcars regelmatig voorbijkomen op Facebook. Ik moet me altijd inhouden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *