Het Pleasuredome Carrera Digital Concept (PCDC)

Het Pleasuredome Carrera Digital Concept (PCDC) is digitaal slotracen in optima forma: slotracen op de middelste sporen van een vierbaans circuit van Carrera baanstukken.

Racesysteem
Het Pleasuredome Carrera Digital Concept (PCDC) is gebaseerd op het racesysteem van de Duitse slotraceclub Boennering. Deze Hamburgse club hanteert al jaren een bewonderenswaardig systeem door op een vierbaans Carrera racebaan alleen de middelste sporen te gebruiken voor het racen. Dit systeem is toegepast en aangepast op het thuiscircuit van Pleasuredome, vandaar de naam PCDC, Pleasuredome Carrera Digital Concept.

PCDC in het kort

Het Pleasuredome Carrera Digital Concept (PCDC)

Het Pleasuredome Carrera Digital Concept (PCDC) is digitaal slotracen in optima forma. Het concept werkt als volgt. Het rechte stuk heeft gewoon 2 sporen met baantelling en pit straat. Aan het einde van het rechte stuk gaat het naar vier sporen door middel van de ‘Engstelle’ (dit is de wegversmalling). De wissels zijn hier afgeplakt, zodat het niet mogelijk is om naar de buitenste banen te gaan. De buiten- en binnenbaan zijn bedoeld om in te zetten en dienen als slipstroken. Als een slotcar uit de baan vliegt moet deze in de buiten- of binnenbaan worden ingezet. Aan het begin van het rechte stuk worden de buitenste banen naar de binnenste geleid via de ‘Engstelle’ .

Waarom dit systeem en niet gewoon een tweebaans circuit met baankanten?
Bij het digitale slotracen is het soms erg druk op de baan. Als je met vier auto’s op een relatief kort thuiscircuit racet, kun je elkaar flink in de weg zitten als een auto crasht. De auto moet weer in de baan worden gezet en staat daardoor even stil. In de tussentijd kunnen er aanrijdingen ontstaan omdat niet alle racers overzicht hebben op de baan. Met het PCDC systeem worden gecrashte auto’s door de racers zelf weer in de baan gezet; op het buitenste spoor waar in principe geen ander verkeer is. In de praktijk betekent het dat er minder kop-staartbotsingen zijn. Een ander voordeel is dat je geen baankanten meer nodig hebt. De buitenste sporen hebben ook geen vangrails zodat de gecrashte racer op zijn weg terug naar het rechte stuk langzaam moet rijden om niet van de baan ‘te vallen’.

Digitaal versus analoog slotracen
Digitaal racen is anders dan analoog racen. Bij analoog racen ben je vooral bezig snel rond te rijden en het liefst strakke tijden laten noteren. Bij het digitaal racen ben je gericht op de anderen op de baan. Het is met vier slotcars gewoon druk op de baan. Je moet rekening houden met elkaar en tactisch optreden door het juiste spoor te kiezen. Daarnaast is het een uitdaging om met de verplichte pitstop om te gaan. Je moet tanken en het kan druk zijn in de pits.

Het Pleasuredome Carrera Digital Concept (PCDC)

Gentlemen agreement
Bij het digitale slotracen is de ‘No Contact Rule’ gemeengoed. Het is verboden om een andere auto op te houden of van achteren aan te rijden. Alle racers moeten goed opletten. We moeten voorkomen dat het slotracen geen jury-sport wordt, zoals dit met de formule 1 het geval is. Het is dus zaak dat de slotracers een ‘gentlemen agreement’ met elkaar aangaan. Er zijn raceclubs waar contact wordt bestraft met een stop-and-go penalty of strafronde.

1:24 voor het echte racen
Op het Pleasuredome circuit blijven de 1:32 modellen standaard als instapklasse; auto’s met magneten en originele banden. Deze auto’s worden vooral gebruikt voor het racen met kinderen en beginners. Het echte slotracen gaat in huize Racebaaninfo plaatsvinden met 1:24 modellen van Carrera. Daarnaast zullen de BRM-auto’s t.z.t. een aparte raceklasse worden.

De 1:24 auto’s van Carrera zijn grandioos: mooie lijnen, fraaie detaillering en goed betaalbaar (maximaal 70 Euro). De magneten gaan eruit en de standaard banden worden vervangen door Frankenslot banden. Per set kosten deze banden ongeveer 5 euro.

Het Pleasuredome Carrera Digital Concept (PCDC)

Race Party in huize Pleasuredome
De basis van het Carrera circuit Pleasuredome is de raceset ‘Race Party’. Dit is een startset met drie auto’s en draadloze regelaars. Bij de set zit geen baanteller, maar wel de aansluiting voor AppConnect. Dit is een dongle die connectie maakt met je Apple of Androide tablet of telefoon voor de app van de tijdwaarneming. Hiervoor zijn twee apps beschikbaar: de huis-app van Carrera en SmartRace.

Inmiddels zijn er vier draadloze regelaars beschikbaar in huize Pleasuredome. Die werken op zich goed. Maar vanuit de slaapstand duurt het soms een kleine seconde voor ze reageren. De regelaars zijn prettig om draadloos te kunnen bewegen rond de baan.

Het Pleasuredome Carrera Digital Concept (PCDC)

Treintje rijden
In het circuit is plaatsgemaakt voor twee baanwissels. Twee of meer baanwissels zijn een must op een baan van een meter of 10. Je merkt als je met vier mensen achter elkaar racet en er zodoende een treintje wordt gevormd en dat alle racers spontaan van baan wisselen. Gevolg: de trein, minus de voorste, rijdt dan in de andere baan. Een baanwissel die snel daarop volgt kan voor een betere verdeling van de auto’s op de baan betekenen.

Powerplay
De stroomvoorziening is geregeld met een regelbare voeding van DS Racing. Zo kunnen eenvoudig racers met 1:32 auto’s worden afgewisseld met de zwaardere 1:24 auto’ van Carrera.