Interview met Martin Schalkers

Ik probeer het verzamelen een beetje in de hand te houden, want er zijn nog meer leuke oude merken om te verzamelen zoals Fleischmann, Revell en Monogram.

Interview met Martin Schalkers

Een interview met een verzamelaar van modellen van Märklin Sprint en Jouef.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Martin Schalkers, leeftijd 53 jaar werk al een aantal jaren (15 jaar) als modelbouwer, eerst 10 jaar bij een firma die voor ESA schaalmodellen maakt voor hun ruimtevaart programma’s, en nu als kleine zelfstandige. Ik woon samen met Regine en wij hebben twee dochters van 18 en 21 jaar.

interview martin schalkersBen je een autoliefhebber? Volg je de autosport?
Ik ben zeker een autoliefhebber, ik zou graag een snelle coupe of cabrio voor de deur hebben staan maar helaas is dit nu een praktische gezinswagen. Mijn wens is het aanschaffen van een Honda S2000 (klassieker in wording), maar of dat ooit gaat gebeuren.? In mijn jonge jaren heb ik een Honda CRX gehad dus dat merk blijft altijd trekken. De huidige autosport volg ik niet zo, al is het nu met Max Verstappen toch weer interessant om een F1 wedstrijd te volgen. Verder lees ik de RTL GP, maar dit is meer vanwege de historische artikelen, jaren 60 en 70.

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen?
Mijn eerste kennismaking met slotracen was als kleine jongen van een jaar of 10. We hadden thuis een Jouef racebaan waar we fanatiek mee raceten. Het gevoel van dat racen met mijn broers, de spanning/competitie is mij altijd bijgebleven. Wat mij ook is bij gebleven is dat we altijd bezig waren om de auto’s te laten rijden, of de motortjes hadden kuren of de contacten tussen de baandelen was niet in orde. Soms was je meer aan het sleutelen dan racen. Heel wat jaartjes later, zo’n 30 jaar, stond ik bij het opruimen van de zolder met een oude Märklin Sprint racebaan in mijn handen. Deze had ik ooit overgenomen van een vriend maar daar had ik eigenlijk nooit mee gereden. Het eerste idee was om die te verkopen, maar toen bleek dat er toch nog onderdelen en autootjes voor te krijgen zijn via internet (ebay) heb ik deze opgeknapt en ben ik weer gaan racen en vervolgens ook gaan verzamelen.

interview martin schalkersRace je regelmatig met anderen?
Sinds kort (bijna 1 jaar)race ik bij Marc Stouten op zijn Targa Florio Souterrain baan. Dit is voor mij ook de eerste ervaring met een houten racebaan.

Ga je weleens naar racebaanbeurzen of evenementen?
Een enkele keer ga ik naar de SLN beurs in Houten, kijken of ik wat kan scoren voor mijn verzameling. Kom vaak thuis met iets wat niet bij mijn verzameling past maar wat toch erg leuk is!

Wat is je favoriete racebaanmerk en waarom?
Ik heb niet echt een favoriet racebaanmerk.

interview martin schalkersVerzamel jij racebaanspullen, slotcars, merken?
Ik verzamel sinds 2002 slotracespullen van Märklin Sprint en Jouef, van het merk Märklin heb ik zo’n beetje alles wat ze op de markt hebben gebracht tussen 1967 en 1982. Verder probeer ik het verzamelen een beetje in de hand te houden want er zijn nog meer leuke oude merken om te verzamelen zoals Fleischmann, Revell en Monogram. Voor je het weet raak je het overzicht kwijt. Laatst heb ik veel HO spullen weg gedaan van Faller en Aurora, erg leuk maar als je alles wilt laten rijden en restaureren dan kom je gewoon tijd te kort.

Wat is je favoriete merk voor slotcars?
Mijn favoriete merk voor slotcars is Märklin Sprint, ze zijn voor die tijd erg goed gemaakt en detaillering stond op een hoog niveau. Van de huidige slotcars ben ik erg te spreken over het merk NSR, de detaillering ziet er goed uit en ze rijden echt super.

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft? En welke staat er op je verlanglijstje?
De laatste slotcar die ik heb aangeschaft is een NSR GT40 white kit. Deze auto heb ik vervolgens gespoten en voorzien met decals in de kleuren van een Frans team dat in 1967 mee reed in de Targa Florio in 1967. Op mijn verlanglijstje staat een Porsche 917k van NSR, het liefst in een Targa Florio uitvoering, deze is er (nog) niet, maar misschien moet ik maar weer een white kit aanschaffen.

Op welke ondergrond race je bij voorkeur?
Ik heb niet direct een voorkeur voor de ondergrond, belangrijk is dat de auto goed kan driften, dus in ieder geval zonder magneet. Het rijden op een houten baan wat ik onlangs ben gaan doen is mij wel goed bevallen.

interview martin schalkersHeb je een vaste racebaan? Wat is het thema, vorm, idee erachter?
Een vaste racebaan heb ik helaas niet, het ontbreekt mij momenteel aan de ruimte, maar in mijn hobbykamer heb ik een redelijk plateau 1,70 m. bij 2,70 m. waar ik zo af en toe een baan op uitleg. Wel is de wens er om een vaste baan te maken, hetzij van hout hetzij van kunststof, in het thema Zandvoort jaren 60-70.

interview martin schalkersWelke randapparatuur gebruik je?
De enige randapparatuur die ik nu gebruik is een Carrera ronde teller. Ooit heb ik een 4 sporen tijdwaarneming systeem gekocht welke ik had ingebouwd in een Märklin Sprint maar deze heeft nooit echt gefunctioneerd.

Heb je een racekoffer en wat zit er in?
Een racekoffer heb ik nog niet maar deze gaat er beslist komen.

Heb jij een slotrace ergernis?
De enige ergernis is toch wel het stilvallen van auto’s, hetzij door slechte sleepcontacten of oxidatie en slechte contacten van de baanstukken. Bij Märklin Sprint heb je daar geen last van, de auto’s hebben messing sleepcontacten die ook de baanstukken schoonhouden.

Wat is jouw mening over digitaal slotracen?
In het verleden heb ik een blauwe maandag een Ninco en later ook een SCX digitale baan gehad. Deze had ik aangeschaft gewoon om het te proberen, maar beide systemen haperden dus die heb ik weer snel verkocht. Het is als de kinderziektes eruit zijn, denk ik wel de toekomst. Er is meer mogelijk met pitstoppen e.d. en je kan met meerderen op twee sporen, wat meer realistisch racen mogelijk maakt.

Ben je actief op andere slotracefora? Welke sites bezoek je regelmatig?
Op slotracefora ben ik niet actief of het moet zijn als bezoeker maar aan het plaatsen van berichten doe ik niet. De overige sites die ik bezoek zijn Ebay en Markplaats om te zien of er nog iets voor mijn verzameling te koop is en wat sites van slotcar fabrikanten zoals NSR en Slot.it.