meijdonck

Interview met Matthijs Scheffer van www.meijdonck.nl

In dit vraaggesprek vertelt Matthijs Scheffer over zijn verzameling McLaren F1 GTR slotcars en modellen van auto’s die door Nederlandse coureurs bestuurd zijn.
Eigenlijk race ik momenteel niet meer zo veel en ben ik vooral een verzamelaar. De baan ligt er wel en moet eigenlijk gewoon eens afgebouwd worden.

Wie ben je en wat doe je? 
Ik ben Matthijs Scheffer en ben 44 jaar en woonachtig in Nijmegen. Ik werk bij een groot farmaceutisch bedrijf in Oss. Daarnaast ben ik eigenaar van circuit Meijdonck met de bijbehorende site www.meijdonck.nl.

Ben je een autoliefhebber? Volg je de autosport? 
Ik ben een autosportliefhebber. Tot zo’n 5 jaar terug volgde ik de Formule 1 intensief en wilde ik alle races zien. Tegenwoordig vind ik de Formule 1 echt niks meer aan en volg deze dan ook niet meer. Het is een optocht waar eigenlijk niet veel gebeurd. In die periode ben ik overgestapt naar de lange afstand racen zoals de FIA WEC maar ook de FIA GT. Inmiddels bestaat de FIA GT niet meer en is dit overgenomen door de Blancpain series.
Eigenlijk kan je het misschien wel samenvatten: open wheel races vind ik niet zo interessant. Ik ben geïnteresseerd in GT auto’s.

meijdonck

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen? 
Ik denk dat ik een jaar of 8 was toen ik een scalextric racebaan kreeg. Als klein jongetje vond ik het racen helemaal geweldig maar had weinig ruimte om de racebaan te laten liggen en dus raakte dit in de vergetelheid. Toen ik een jaar of 12 was kreeg ik een kamer op zolder en had ik veel meer ruimte. Op de zolder stond een mooi tafel die daarvoor gebruikt werd voor modeltreinen. De treinen en rails waren inmiddels verkocht dus de tafel was leeg. Ik ben aan de gang gegaan en heb op de tafel een racebaan neergelegd. Omdat ik meer baan had dan tafel heb ik provisorisch de tafel uitgebreid met extra platen hardboard. Ik weet niet hoe we aan zoveel baanstukken kwamen maar de baan lag uiteindelijk door de hele zolder. Ik weet ook nog dat mijn moeder regelmatig naar bovenkwam dat ik moest slapen en uiteindelijk werden de auto’s afgenomen zodat het niet meer mogelijk was om te racen. Ik had 2 auto’s waar ik mee reed. Beide waren van Polistil. Mijn favoriet was de Fiat 131 Abarth Alitalia. De andere slotcard was een Lancia Beta Montecarlo Martini Racing. De body van de Lancia heb ik nog steeds, deze heb ik gebruikt om te oefenen met paintbrushen.

Toen ik in 2006 besloot om een vaste baan aan te leggen ben ik voortvarend van start gegaan en had ik wilde plannen. Ik ben wel gestart met de vaste baan.

meijdonck

Wat is je favoriete merk? 
Het maakt niet uit of we het hebben over slotcars of echte auto’s, want voor beide geldt zonder twijfel de McLaren F1 GTR. Ik vind dit echt geweldige auto’s en ook het geluid is super.

Verzamel jij racebaanspullen, slotcars, merken? 
Ik verzamel slotcars en dan niet specifiek een merk maar natuurlijk de McLaren F1 GTR in 1:32 en dan ook de commercieel verkrijgbare slotcars. Daarnaast heb ik een behoorlijke collectie slotcars waarin Nederlanders achter het stuur hebben gezeten. Op mijn site probeer ik de lijst met slotcars waarin Nederlanders hebben geracet dan ook volledig te houden dus als iemand nog aanvullingen heeft dan hoor ik het graag.

Wat is je favoriete merk voor slotcars? 
Aangezien ik vooral een verzamelaar ben race ik niet veel met verschillende auto’s. Ik race wel veel met McLaren F1 GTR van Slot.it en deze bevallen me goed, tenminste als de magneet eruit is. Met magneet vind ik het niet zo leuk om te racen.

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft? 
De laatst aangeschafte slotcars zijn de zijn 6 modellen van de McLaren F1 GTR van MR Slotcar.

Heb je een vaste racebaan?
Rond 2004 ben ik met toeval op de site racebaan.com terecht gekomen. Ik weet nog goed dat ik direct aangetrokken werd door een baan die ik daar zag. Er waren foto’s van een baan met cacao poeder en poedersuiker. Ik vond die foto’s geweldig en dacht dat wil ik ook. Vanaf dat moment ben ik wat meer gaan zoeken op internet over slotracen. In 2005 hebben we een huis gekocht en had ik ruimte voor een racebaan.

meijdonck

De ruimte is niet zo heel groot maar de kamer werd wel gereserveerd. In eerste instantie wilde ik de Master Track Asphalt kopen maar op fora werd dit afgeraden als ik een GT baan wilde hebben. Ik heb dus 2 startersets gekocht en de baan neergelegd die ik met Tracker 2000 ontworpen had. Tijdens het proberen van de baan heb ik enkele kleine aanpassingen gemaakt en is Meijdonck definitief neergelegd.

Welke randapparatuur gebruik je? 
Als tijdwaarneming maak ik gebruik van Race Control. Ik heb zelf startlichten gemaakt en aan Race Control gekoppeld. Verder maak ik gebruik van N-Tronic regelaars. De standaard regelaars vind ik niet echt prettig en slecht te doseren.

Heb je een slotrace-ergernis?
Dit heeft vooral met mezelf te maken. Ik heb niet veel ruimte en kan niet goed bij de auto’s als deze achter op het circuit van de baan vliegen. Met behulp van een grijper moet dan de auto gepakt worden en kan deze weer op de baan.

meijdonck

Wat is jouw mening over digitaal slotracen? 
Ik heb hier geen ervaring mee en voorlopig is dat een bewuste keuze. Ik ben bang dat als het goed bevalt veel geïnvesteerd moet worden in baandelen, controllers, tijdwaarneming enz. Daarnaast zouden de auto’s gedigitaliseerd moeten worden. Aangezien ik niet veel meer rijd, koop ik liever een paar slotcars voor mijn collectie.

Ben je actief op slotracefora? Welke sites bezoek je regelmatig? 
Ik ben blij dat Slottrack weer nieuw leven is ingeblazen. Wel merk je dat nog lang niet iedereen de weg gevonden heeft. Daarnaast bezoek ik slotforum.com maar ook veel andere sites met nieuws zoals bijvoorbeeld Slotcar Today. Alle info met betrekking van Nederlandse coureurs haal ik van verschillende sites. Ik kan hier soms best veel tijd mee kwijt zijn om na te gaan of ik geen slotcars mis.

meijdonck

Waar kunnen de lezers meer van je zien? 
Alle info over mijn slotcars en mijn baan is te vinden op www.meijdonck.nl. Ik vind het leuk om een connectie te maken tussen de slotcar en de echte auto zoals deze gereden heeft. Daarnaast ben ik van plan actiever te zijn op Slottrack.

Matthijs, ik volg je site al jaren en hoop dat je daar nog jaren mee doorgaat. Bedankt voor het interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *