marc Wiggers racebaan

Interview met Marc Wiggers

Een goede slotracer heeft naast oog voor zijn eigen auto oog voor de rest van de baan, zodat je van het gas af kan om een botsing te vermijden.

Marc Wiggers aan het woord over het racen bij clubs, zijn prachtige thuisbaan, digitaal slotracen en de toekomst van het slotracen.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Marc Wiggers, 48 jaar woonachtig in Sint Pancras en sinds vorig jaar fulltime huisvader, kinderopvang en thuisklusman. Tot aan vorig jaar was ik ruim 25 jaar werkzaam in de Horeca, Partycatering en Evenementen branche.

Mijn ‘wen-pensioen’ heeft me de tijd gegeven veel tijd aan mijn gezin met jonge opgroeiende kinderen te besteden. Ook heb ik de nodige tijd op zolder doorgebracht en is mijn jarenlange droomracebaan tot stand gekomen.

Ben je een autoliefhebber? Volg je de autosport?
Sinds 1981 volg ik trouw de formule 1. Met name via het magazine Grand Prix International dat zeer onregelmatig na elke GP uit kwam. Vanaf de jaren 90 ging er bijna geen uitzending van RTL GP voorbij of ik zat voor de TV. Tegenwoordig staat de GP meer als achtergrondbeeld en geluid aan en kijk ik zodra het “spannend” wordt. Sinds het debuut van Max Verstappen moet ik zeggen dat de uitzendingen wat intensiever bekeken worden.

Ook de 24 uur van Le Mans heeft mijn interesse. In 1989 heb ik de wedstrijd voor het eerst bezocht en heb ik illegaal de Groep C kanonnen op het, toen nog, rechte stuk van Les Hunaudieres met snelheden van 380+km/u voorbij zien, en voelen, razen….. Doodeng maar wat een belevenis! Sinds 2004 bezoek ik regelmatig de wedstrijd samen met mijn Slipstream vrienden.

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen?
Mijn beste jeugdvriend kreeg halverwege de jaren 70 op 5 december een Faller racebaan en sinds die tijd ben ik verkocht aan slotracen. Na mijn verjaardag aan het eind van diezelfde maand was ik de trotse eigenaar van mijn eigen Faller racebaan. Al snel werd de baan uitgebreid met extra baanstukken en een heuse elektronische rondenteller. Vele weekenden werden daarna gevuld met slotracen op een samengestelde baan van mijn jeugdvriend en mijzelf.

Interview met Marc Wiggers

Tijdens mijn studie aan de Hoge Hotelschool kwam ik begin jaren 90 in contact met Hans Lanting van de Mini Race Club Leeuwarden. Hans verhuurde auto’s aan de werkstudenten welke ik als uitzendbaas regelde voor verschillende partycateraars in den Lande. Op een zondagmorgen, een week voor de opening van de MRCL in december 1991, lag er een flyer op de balie van Hans’ onderneming. Daarin las ik over de aanstaande opening waarna Hans mij vroeg of ik geïnteresseerd was. Nou die interesse was er, en na een bezoek diezelfde middag en een niet onverdienstelijke deelname aan de openingsrace een week later was ik niet meer weg te slaan uit de 1:32 slotrace scène.

Ga je weleens naar racebaanbeurzen of evenementen?
Een racebaanbeurs heb ik eigenlijk nog nooit bezocht, vraag me niet waarom, maar het komt er gewoon niet van. Tot 2008 heb ik aan veel nationale slotrace wedstrijden deelgenomen.. Een enkele classic cup of groep 5 wedstrijd daargelaten, maar door gezinsuitbreiding in combinatie met onregelmatig werken rijd ik eigenlijk geen nationale wedstrijd meer.

Wat is je favoriete merk?
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik geen favoriet merk heb. Ik heb me altijd breed georiënteerd en, in mijn optiek, niet beperkt tot het aanhangen van een merk racebaan of slotrace auto’s.

Verzamel jij racebaanspullen, slotcars, merken?
Gelukkig ben ik geen, bewuste, verzamelaar! Ik geloof niet in het speculeren op de groeiende waarde van slotcars waardoor ik geen speciale auto’s op de plank heb staan. Dat wil niet zeggen dat ik in de loop der jaren niet heel veel spullen heb verzameld of eigenlijk overgehouden…. Zo heb ik meerdere kunststof opbergboxen met auto’s in verschillende stadia van “ontbinding”. Veel van deze auto’s hebben als raceauto gediend en zijn in de loop der tijd of niet snel genoeg gebleken, of uit gehomologeerd, of afgedankt vanwege afgebroken onderdelen of algemene plastic moeheid. In andere boxen bevinden zich al dan niet gesorteerd, talloze motortjes, assen, velgen, banden, spiegels, spoilers, ruitenwissers en andere van de carrosserie afgebroken onderdelen. Deze houd ik in voorraad, omdat ze vast nog wel eens van pas zullen komen.Daarnaast bezit ik een bewuste verzameling bouwonderdelen. Allerlei kunststof en metalen profielen en pijpjes die ooit een keer van pas komen bij het modificeren van een auto of de bouw van allerlei scenery onderdelen van de zolderbaan.

Interview met Marc Wiggers

Wat is je favoriete merk voor slotcars?
Ook hier heb ik geen uitgesproken favoriet merk. Voor het clubracen gaat mijn voorkeur wel uit naar de high end merken als Slot-it, NSR en Scaleauto. Dit heeft vooral te maken met het feit dat deze auto’s uit onderdelen bestaan die ik noodzakelijk acht voor het “eenvoudig” samenstellen en bouwen van een snelle en betrouwbare wedstrijd auto.

De andere kant is dat ik het ook altijd leuk heb gevonden om bijvoorbeeld een zware Carrera DTM kap op een standaard productiechassis van Slot-it of Scaleauto te bouwen om eens wat anders op de baan te brengen dan de geijkte wagens.

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft?
In verband met de uitbreiding van Slipstream en de nieuw te bouwen rallycross baan kon ik een Scalextric VW Polo WRC niet in de winkel laten staan. Nu nog een ontwerp en de bouw van de rallycross baan.

Op welke ondergrond race je bij voorkeur?
Sinds ik in 2003 een eigen houten Monaco versie in mijn flatje in de Bijlmer heb gebouwd is hout voor mij de favoriete ondergrond. Naar aanleiding van de toen opgedaan bouw en rij-ervaringen hebben we bij Slipstream besloten op hout over te gaan op het moment dat we in 2006 moesten verhuizen.

De andere kant is dat ik het zo af en toe ook zalig vind om op een plastic baan te rijden. Of het nu gaat om Fleischmann, Carrera of Ninco, elke baan heeft zijn eigen charme en voordelen. Het gaat er uiteindelijk om dat je jezelf en je auto aanpast aan de layout en ondergrond van het circuit. Soms betekent dit je weer helemaal terug geworpen wordt naar af omdat je met een hout afstelling op plastic totaal niet uit de voeten kunt.

Heb je een vaste racebaan?
In het vroege voorjaar van 2014 ben ik op zolder begonnen met de bouw van Circuit Silvervoort, een 24 meter lang houten circuit voorzien van digitale Scorpius Wireless technologie. In de baan bevinden zich 25 wissels waar automatisch de ideale lijn wordt vastgehouden. De baan is voorzien van een werkende pitstraat met 4 pitbays. Inhalen doe je door bewust van de ideale lijn af te wijken en je auto naast je opponent te positioneren. Wanneer je dichtbij genoeg bent treed de zogenaamde Anti Collision functie in werking en wordt de aangevallen auto van de ideale lijn afgeleid omdat het blijven volgen tot een botsing zal leiden. Zodra er weer voldoende ruimte is zullen de auto’s de geprogrammeerde ideale lijn weer gaan volgen.

Ik ben tot dit systeem gekomen omdat ik op mijn thuisbanen toch vaak alleen rijd en ik daarbij graag een ideale lijn wilde racen in plaats van het onnatuurlijke binnen – buitenbaan principe.

Naast de bovengenoemde technologie wilde ik een baan hebben die er echt uit zou zien. De houten Monaco baan is qua scenery nooit verder af gekomen dan wat stoepranden, een authentiek Frans huisje en een pit gebouw, en dat zou me nu niet overkomen. Voor de bouw had ik het uiterlijk van de baan al in m’n hoofd gepland en heb ik de landschapsbouw eigenlijk ook volgens deze planning gedaan. Over het tussentijdse eindresultaat ben ik dan ook erg tevreden.

Interview met Marc Wiggers

Race je regelmatig met anderen bij je thuis of elders?
Eind 2004 waren er vier Slipstream leden met een leuke thuisbaan en na wat geklets aan de bar hebben we in een aangeschoten bui de Federatie voor Thuis Slotracers opgericht. Onder de vlag van deze FTS rijden we een aantal malen per jaar bij elkaar. Zo gek als in 2004 en 2005 waar we op de dagen tussen kerst en oud en nieuw en heuse competitie op de 4 beschikbare circuits hebben gehouden is het niet meer, maar het is nog altijd erg leuke om bij en met elkaar te racen.

Inmiddels heeft circuit Silvervoort haar FTS certificaat behaald en is de openingsrace op 22 maart gehouden. Altijd leuk om de complimenten van je mede slotracers in ontvangst te mogen nemen.

Welke randapparatuur gebruik je?
Scorpius heeft door het programma Race Coördinator eigen Race Management software laten ontwikkelen en dat is ook op mijn circuit in gebruik. Het maakt gebruik van de Scorpius elektronica voor de detectie op de start – finish lijn en werkt voor zover ik op dit moment kan beoordelen naar behoren.

Ben je lid van een slotraceclub?
In de loop der tijd ben ik vanwege de nodige verhuizingen lid geweest van respectievelijk de MRCL in Leeuwarden, HotSlot in Amsterdam, Speedtrack in Kampen en ’t Kasje in Driebergen.

In 2003 ben ik lid geworden van Slipstream Slotracing in Heemstede en sinds de verhuizing in 2006 naar Cruquius mag ik de functie van voorzitter bekleden.

Ik vind het verenigingsleven fijn en leuk. Naast de felle en sterke competitie is het sociale karakter een belangrijk aspect om lid te zijn van deze vereniging.

Heb je een racekoffer en wat zit er in?
Mijn standaard race uitrusting bestaat uit twee koffers. De ene noem ik mijn zogenaamde “Tech-koffer” met daarin al het benodigde gereedschap en de nodige slots waarop ik de raceauto’s warm kan laten draaien.

De andere koffer bevat de raceauto’s voor de clubcompetitie, reserve onderdelen, smeermiddelen, regelaar, banden velgen en dergelijke.

Interview met Marc Wiggers

Heb je een slotrace-ergernis?
Natuurlijk erger ik me wel eens aan een (te) trage marshall maar het is in eerste instantie mijn fout dat ik er ben uitgevlogen. Wat ik wel vervelend vind is racers die op je gecrashte auto knallen ondanks dat je duidelijk verbaal hebt aangegeven dat de baan verderop geblokkeerd is. Hoe belangrijk kan je trainingsronde zijn dat je je omgeving compleet buiten sluit…. Een goede slotracer heeft naast oog voor zijn eigen auto oog voor de rest van de baan zodat je van het gas af kan om een botsing te vermijden. Ik ken voldoende voorbeelden van crashes waarbij halve auto’s werden afgeschreven terwijl de botsing eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Belangrijker dan ergernis is dat het gebrek aan aanwas van jonge mensen in onze geliefde hobby mij zorgen baart. Bij Slipstream, een gezonde club met zo’n 25 leden, ligt de gemiddelde leeftijd net iets boven de 51 jaar! Hoewel we redelijk actief zijn op Facebook en de eigen website vraag ik me wel af hoe we als ‘Slotracend Nederland’ jonge mensen enthousiast kunnen maken voor deze mooie sport/hobby.

Sinds een jaar of twee nemen we actief deel aan de Techno Challenge. Met dit initiatief van onder andere Tata Steel wordt gepoogd het onderwijzen van Techniek meer te integreren op onze scholen. Wij ontvangen bijna wekelijks leerlingen van groep 6 en 7 die een potje komen sleutelen en racen. Er is een onderwijspakket samengesteld met daarin de elementaire onderdelen als elektriciteit, magnetisme en mechanica welke voor een slotcar van toepassing zijn. Uiteindelijk zou dit programma over heel Nederland uitgerold moeten gaan worden waarmee er veel kansen gecreëerd worden onze jonge medemens te enthousiasmeren voor slotracen.

Wat is jouw mening over digitaal slotracen?
Ik vind digitaal slotracen helemaal te gek. Het heeft zeker een toekomst, maar of het de toekomst is, dat vraag ik mij af. Het spelletje is zo anders dan het analoge racen waarbij je eigenlijk alleen in je slot rijdt en heel weinig met ander verkeer te maken hebt. Met digitaal racen heb je te maken met andere tegenstanders in dezelfde baan. Je moet opeens rekening houden met andere rempunten, jezelf positioneren om een andere auto in te halen, veel meer verkeer. Je moet eigenlijk heel bewust een knop omzetten op het moment dat je digitaal gaat racen en alles dat je weet vanuit het analoge racen vergeten.

Ook de mogelijkheden die er zijn met de simulatie van brandstof verbruik, banden slijtage enzo zijn legio en voegen weer hele andere spelelementen aan het slotracen toe.

Ben je actief op slotracefora? Welke sites bezoek je regelmatig?
Tot mijn standaard surfgedrag behoort dagelijks een bezoek aan slotforum.com, racebaaninfo.nl en slotcar-today.

In het verleden ben ik redelijk actief geweest op het Nederlandstalige Slottrack.com, maar na een aantal jaren is mijn enthousiasme om hier te posten minder geworden. Dat had met name te maken met dat ik ook op Slotforum.com postte en het een beetje zat werd om alles twee keer te posten. Hoewel ik geen grootschalige poster ben heb ik me toen meer op het grotere en mondiale Slotforum gericht.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?
Op het Slotforum heb ik de ideevorming en bouw van Circuit Silvervoort beschreven.

Marc, heel erg bedankt voor dit uitgebreide interview.

 

Een gedachte over “Interview met Marc Wiggers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *