Interview met Pim Voets

Ik heb een houten baan die puur om het racen gaat. Alles heel strak zonder scenery, met de focus op de auto’s en het rijgedrag.

Pim Voets heeft een prachtige racebaan gemaakt waarmee hij op Slotforum.com furore maakt. Lees het interview met deze slotracer.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Pim Voets, ik ben 36 en ik werk als ontwerper bij een softwarebedrijf dat ik in 2003 met twee vrienden heb opgericht. We maken ook mobiele games, zoals “Help Volty” en “Ruben is Sleepy”. Ik woon in Poortugaal met mijn vrouw en twee kinderen.

Interview met Pim Voets

Ben je een autoliefhebber? Volg je de autosport?
Ik ben zeker een autoliefhebber, maar de sport volg ik niet zo. Ik volg wel al het autonieuws en ben een liefhebber van mooie ontwerpen. Ik kijk veel op Petrolicious, Stanceworks, Jalopnik en het kanaal van Chris Harris.

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen?
Volgens mij was ik een jaar of 8. Mijn broer en ik kregen een oude racebaan van de buren, een Polistil baan in een grote doos met Jacques Laffite op de voorkant.

Race je regelmatig met anderen?
Mijn eerste baan heb ik met mijn vrienden gemaakt. Het is een driebaans ontwerp en hij staat in onze kantoorruimte. Daar racen we wel eens op. Tegenwoordig iets minder fanatiek dan in het begin, maar dat komt wel weer terug. Het bouwen vonden we minstens zo leuk.

Interview met Pim Voets

Ga je weleens naar racebaanbeurzen of evenementen?
Nee, maar dat lijkt met wel eens leuk. Ik ben wel altijd veel online aan het neuzen naar auto’s enzo.

Verzamel jij racebaanspullen, slotcars, merken?
Ik ben niet echt een gerichte verzamelaar, ik koop auto’s die ik mooi vind, en dat zijn allerlei soorten. Ik merk wel dat ik een voorkeur heb voor jaren ’80, dat is een beetje nostalgisch denk ik. De beetje foute stijl en ‘liveries’ met die typische merken trekt me wel aan.

Interview met Pim Voets

Wat is je favoriete merk voor slotcars?
Wat betreft rijgedrag NSR en Black Arrow, hoewel ik de laatste een beetje ‘overengineered’ vind. Wat betreft modellen vind ik Fly wel mooie dingen maken. Slot.it is ook erg mooi, en Team Slot heeft erg mooie rally auto’s.

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft? En welke staat er op je verlanglijstje?
Een Audi Quattro Gr. 4 met Marlboro livery van Team Slot. Ik heb een soort levend verlanglijstje, waar constant weer auto’s bij komen, en maar heel soms iets af gaat. Een paar auto’s op dat lijstje zijn de SCX Lancia Delta S4 met Martini bestickering, De Volvo 850 Estate van Pendle Slot Racing, de BASF M1 van Sideways, de Team Slot Toyota Celica Castrol, en eigenlijk alle Ninco Prorace en Fly Racing sets.

Interview met Pim Voets

Op welke ondergrond race je bij voorkeur?
Hout heeft mijn voorkeur. Op mijn nieuwe baan experimenteer ik met gravel en bosgrond met kuilen, misschien wordt dat wel nog vermakelijker. Of een ramp, kan ook, ik heb de elektra nog niet gedaan dus ik heb geen idee hoe het rijdt.

Interview met Pim Voets

Heb je een vaste racebaan? Wat is het thema, vorm, idee erachter?
Ik heb een houten baan die puur om het racen gaat. Deze heeft drie slots, afwisselend bochten en lange stukken. Alles heel strak zonder scenery, met de focus op de auto’s en het rijgedrag.

Interview met Pim Voets

De tweede baan die ik nu bouw gaat niet om snelheid, maar om gewoon lekker rijden met veel driften. Dit wordt een rally parcours met verschillende ondergronden, gesitueerd in de Ardennen. Stukken asfalt, een modder pad met kuilen, grindpaden en bosgrond, ik probeer zoveel mogelijk verschil in rijgedrag te creëren binnen één rondje rijden. Bij deze baan ben ik ook zo uitgebreid mogelijk de scenery aan het maken. Bomen, gras, hekjes, gebouwen, verlichting, en lekker naïef heb ik de ambitie om niet één, maar twee rivieren met echt stromend water er in te verwerken. Ik heb geen idee of dat echt gaat lukken, maar ik heb het nog nooit gezien (en daar is misschien ook een goede reden voor 🙂 ) Hoe dan ook een enorme klus waar ik nog lekker lang mee zoet ben.

Interview met Pim Voets

Heb jij een slotrace ergernis?
Er zijn bij mij geen ergernissen, maar ik zou het leuk vinden als de auto’s technisch wat geavanceerder zouden worden, met iets meer variabelen om aan te prutsen zeg maar. Ik ga binnenkort iets doen met de meesturende voorwielen van Chase-cars. Het nieuwe 4wd systeem van Slot.it vind ik ook de goede kant op gaan, maar ik zou het nog leuker vinden als er net zoveel aan te schroeven en afstellen zou zijn als de grote RC-auto’s.

Wat is jouw mening over digitaal slotracen?
Het is heel erg tof, maar een stuk ingewikkelder om zelf goed te bouwen. Vooral de systemen van Scorpius die automatisch de ideale lijn voor de auto’s kiezen afhankelijk van het aantal auto’s dat de bocht benaderd lijkt me heel erg gaaf. Maar het ontwerp van het circuit moet dan wel de juiste segmenten hebben die spannende inhaalmanoevres kunnen faciliteren. Maar ook virtuele brandstofcapaciteit, ghostcars, het geeft een heleboel extra mogelijkheden. Ik volg het in ieder geval met grote interesse. Misschien dat ik me er ooit aan waag samen met een elektrotechnisch bekwamere vriend.

Interview met Pim Voets

Ben je actief op andere slotracefora? Welke sites bezoek je regelmatig?
Ik kijk het meeste op Slotforum, daar deel ik ook de bouw van mijn tweede baan. De laatste tijd kijk ik veel op blogs en sites van modeltrein hobbyisten, kan ik een beetje afkijken hoe ze al die schitterende scenery maken.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?
Op Slotforum.com. Hier kan je de bouw van mijn tweede baan volgen .

De bouw van de eerste baan staat hier gedocumenteerd.

Interview met Pim Voets

Pim, wat een indrukwekkende projecten! Geweldig. Bedankt voor dit vraaggesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *