Peter stockmann

Interview met Peter Stockmann

Een interview met een liefhebber en verzamelaar van Fleischmann racebanen en auto’s. Peter Stockmann aan het woord.
Ik hoop ook via deze weg dat andere verzamelaars andere mede verzamelaars eens de kans geven om een leuke aanbieding te scoren en niet alleen maar de prijzen opdrijft.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Peter Stockmann. 47 jaar oud en daarbij ben ik een werkondernemer voor TMC in Eindhoven. Op dit ogenblik werk ik voor Philips Healthcare in Best en begeleid een transfer van kalibratie apparatuur vanuit Heerlen naar Best.

Thuis ben ik pappa van 2 kinderen (meisje van 9 en een zoon van 6) en partner van moeders de vrouw.

Ik heb een elektro achtergrond maar ben via de Polaroid in Enschede waar mijn vader voor werkte terecht gekomen in de industrie. In 1990 ben ik van Twente naar Tilburg (Fuji film) verhuist en zitten we daar prima gesetteld.

Ben je een autoliefhebber? Volg je de autosport?
Ja, ik ben een enorme autoliefhebber. Ik ga regelmatig naar evenementen. F1, 24hr race, LeMans series et cetera. Af en toe ben ik op de kartbaan te vinden of op de ijskartbaan. Ik heb ook nog een hobby auto: een Mazda MX5, waarmee we af en toe gaan toeren. Helaas passen we er maar met 2 personen in. Persoonlijk zie ik het meer hetzelfde als het hebben van een motor. Heel soms rijd ik met de familie auto op de Nordschleife, de oude Nurburgring. Een ervaring die ik iedereen kan aanbevelen. Lees voor de aardigheid eens de verslagen van deze enthousiasteling Ring-World. Alles in en om de Nurburgring is namelijk geweldig.

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen?
De eerste keer was toen ik een jaartje of 6 was. Ik kreeg van mijn ouders een Jouef baan met een blauwe Matra en een witte Porsche 904. Mijn neefje was een paar jaar jonger dan mij en kende maar een stand op de regelaar en dat was vol gas. Mijn vader en zijn vader hadden bedacht dat door een stukje tape onder de aanslag te plaatsen de regelaar niet geheel ingedrukt kon worden. Het resultaat was dat mijn neef niet meer de bocht uit vloog en ik hem tweemaal per rondje in kon halen. Deze baan heb ik helemaal kapot gespeeld en later toen ik 12 werd kreeg ik een Fleischmann Zandvoort baan met twee Lotussen, een oranje en blauwe. Ik weet nog steeds het moment van het ontvangen van dat kado. Deze baan heb ik nog steeds maar ik ben bang dat ik de auto’s verknalt heb met een overspuit actie. Dat deden wij destijds met al ons speelgoed. Zonde he?

Ben je lid van een slotraceclub?
Nee, ik ben niet lid van een slotraceclub. Ik heb er wel vaak aan gedacht maar het is er nog niet van gekomen. Persoonlijk ben ik ook niet zo’n wedstrijd racer maar meer een verzamelaar die af en toe ook rijdt met een aantal modellen. In Tilburg had je een aantal jaar geleden Squadra Via Verde met een Fleischmann baan. Daar ben ik een keer geweest. Erg leuk moet ik zeggen. Ook ben ik bij SRT in Oosterhout geweest bij de een van de oudste racebanen van Nederland. Zij hebben een 3 spoors 1:24 Scalextric baan. Nu is er in de buurt alleen nog de baan bij de winkel: modelracingworld. Daar gaan we af en toe, zo’n viermaal per jaar, naar toe en nemen we aantal leuke auto’s mee om mee te gaan rijden. Vaak komen we met meerdere auto’s terug dan dat we vertrokken waren. Herkenbaar?

Race je regelmatig met anderen?
Nee niet regelmatig. Heel af en toe zetten we thuis een baantje op. We hebben de keuze uit: Fleischmann, Ninco en Scalextric Sport. Hel leukste is om dan een baan op de eettafel op te bouwen. Deze is redelijk groot, zo’n 240cm lang, en je kunt aan tafel zittend racen. Zelf zit ik nog te denken om een verrijdbare vaste baan te gaan bouwen met Fleischmann baanstukken. Dat zal dan een 4 sporen 8 vorm worden met de grote 3112 baanstukken. Lijkt mij erg gezellig en leuk om de rest van de familie eens uit te dagen voor een race.

Ga je weleens naar racebaanbeurzen of evenementen?
Ik heb een keer een poging gedaan, afgelopen maart, maar ik had de berichten op marktplaats niet goed gelezen en we waren een dag te vroeg. Ik werd finaal uitgelachen door de kok van het hotel. Helaas kon ik de zondag niet terugkomen door een familie bezoek. Iets om beter te doen de volgende keer. Op 1 november 2015 gaan we een nieuwe poging doen.

Wat is je favoriete merk?
Als ik over het algemeen moet praten dan is dat toch Fleischmann. Fleischmann heeft mij er toe gezet om te gaan verzamelen zo’n 12 jaar geleden. Via marktplaats heb ik contact gekregen met Aad Flaton door de verkoop van een Fleischmann auto. Ik ben bij hem op bezoek gegaan en samen hebben we erg leuk contact gehad en gehouden over onze hobby. Wij gaven elkaar regelmatig onderdelen die wij nodig hadden voor het opknappen van diverse Fleischmann auto’s. Ook deelden wij onze ervaringen uit over hoe je het beste kon reviseren. Verf verwijderen met Blue Wonder, polijsten met Commandant groen nr4, het lijmen met aceton. Helaas is Aad een aantal jaren geleden gestopt met de racebaan hobby.

Verzamel je racebaanspullen?
Ja, ik ben een echte verzamelaar. De Fleischmann verzameling is redelijk compleet dus ben ik overgestapt op andere merken. Alles wat ik mooi of interessant vond voornamelijk jaren 50, 60 en 70 modellen zijn toegevoegd aan de verzameling. En dat is erg veel moet ik zeggen. Ik zit mij nog regelmatig af te vragen wat ik nou eigenlijk met al die spullen moet. Helaas kan ik niet alles uitstallen. Ik heb een kleine vitrinekast en die staat natuurlijk veel te vol.

Folders, poppetjes, baandelen enzovoort. Zo had ik laatst van Mike, van Fleischmann site Eindhoven, de vraag over een pitstraat van Polistil ontvangen. Die had ik ooit weer gekocht bij Guus uit Friesland en weer doorverkocht uiteindelijk omdat ik er niets mee deed. Via via kocht ik een Polistil baan op voor de auto’s waarbij ook een originele handleiding zat met de beschrijving over de pitstraat. Van deze natuurlijk meteen een kopie gemaakt en gedeeld met Mike. Elkaar helpen dat is toch wel het leukste in deze hobby.

Wat is je favoriete merk voor slotcars?
Ik denk niet zozeer aan een merk, maar meer aan de jaren 50, 60 en 70 modellen. Ferrari, Porsche, Lotus en dergelijke van alle merken zijn welkom.

peter stockmann

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft?
Dat was een Peter Pre, Mercedes Renntransporter. Deze stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Een rib uit mijn lijf, maar ik moet zeggen wel een hele mooie!

Op welke ondergrond race je bij voorkeur?
Ik zou graag op hout willen racen maar dan moet ik zelf een baan gaan maken want er is niemand in de buurt die een houten baan heeft. Het makkelijkste is dan toch plastic. Ninco is erg grof en Scalextric is erg smal. Fleischmann heeft dan meestal de voorkeur.

Welke randapparatuur gebruik je bij je racebaan?
De standaard regelaars van de bijbehorende baan gebruiken we het meeste. Ik heb ook Parma regelaars maar de aansluitingen passen niet altijd. Stroom voorziening is meestal van PDS om de stroom in te kunnen stellen voor de kinderen en mijzelf. De racebaanteller is meestal van Ninco

Heb je een racekoffer en wat zit er in?
Nee, helaas niet. Meestal kom ik met een kartonnen doosje aanzetten. Het ziet er goedkoop uit maar dat zegt niets over de waarde van de inhoud. Wel heb ik veel onderdelen koffers.

Heb je een leuke, mooie of bijzonder racebaan ervaring of anekdote die je met ons wilt delen?
Jazeker. Door het verzamelen kom je met hele leuke mensen in contact. Vaak verbaas ik mij hoeveel mensen er nog op hun zolder een baan hebben liggen en dan in het weekend met de familie aan het racen zijn.

Bij deze hobby is voor het verzamelen vaak een kwestie van gunnen. Het is bijna niet mogelijk om een grote verzameling op te bouwen zonder veel geld uit te geven. Daarom ruilen we soms dubbele auto’s of gaan ze via marktplaats voor een niet al te duur prijsje weer van de hand. Marktplaats en Ebay zijn voor mij toch wel de websites waar ik interessante aanbiedingen vind. Je ziet ook vaak dezelfde namen terug bij de biedingen. Ik hoop ook via deze weg dat andere verzamelaars andere mede verzamelaars eens de kans geven om een leuke aanbieding te scoren en niet alleen maar de prijzen opdrijft.

Het leuke in het verzamelen vind ik het scoren van een bijzondere auto voor een lage prijs. Zelf merk ik ook wel eens dat de auto’s waarmee wij wel eens rijden later flink meer geld waard worden. Dus gaan die over het algemeen voorzichtig weer terug het doosje in. Jammer toch?

peter stockmann

Wat is jouw mening over digitaal slotracen?
Ik heb er veel over gelezen maar ben er niet mee bekend. Het wisselen van baan en met meerdere mensen op 1 lane kan best leuk en interessant zijn. De meeste auto’s die wij thuis hebben zijn analoog, dus dat zal voor ons voorlopig het systeem blijven om op te racen.

Ben je actief op slotracefora? Welke sites bezoek je regelmatig?
Ik lees alles wat ik kan vinden over slotracen. Racebaan.com vond ik geweldig, net zoals deze site natuurlijk. Als ik een leuke site vind dan zet ik die vaak op mijn pc bij mijn favorieten. Op een avondje internetten bekijk ik ze allemaal. Ook bekijk ik de webshops in Duitsland, Spanje en Nederland. Zodoende leer je vaak de waarde bepaling van je verzameling. Dat heeft meestal te maken met vraag en aanbod. Wil je een leuke auto scoren voor niet al te duur dan is geduld meestal een schone zaak.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?
Ik heb een Facebook site SCFS, Slot Cars For Sale, opgezet om spullen te gaan verkopen die ik dubbel had of minder interessant vond om te verzamelen. Dat opzetten is gelukt maar dat verkopen niet. Ik denk dat ik het binnenkort ga veranderen en een ander soort site van ga maken. Misschien meer informatief over de bijzondere verzamel modellen. Kijk maar hier mijn Facebookpagina.

Wie stel jij voor om te interviewen voor deze site?
Ik stel voor om eens contact op te nemen met Bart Sluimer. Bart is een slot race modelbouwer pur sang en heeft klanten over de gehele wereld. Op dit ogenblik bouwt hij voor mij een 1:32 Citroen HY transporter. Hij geeft je weer een kijkje in een andere tak van de racebaan hobby.

Peter, heel veel dank voor dit vraaggesprek. Ik hoop dat je via deze weg contact legt met andere verzamelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *