History of Electric Model Car Racing

Het boek History of Electric Model Car Racing in Britain behandelt de geschiedenis van het slotracen in competitie in Engeland vanaf de uitvinding van de slotcar.

Het boek is geschreven door Tony Cordon. De auteur heeft het allemaal meegemaakt en was zelfs kampioen in 1972 in het BSCRA Sports Car Championship. Toen Cordon 55 werd, ging hij in 2002 met pensioen en werd hij vrijwilliger (monteur) bij het Haynes International Motor Museum. De afgelopen jaren heeft hij tot in detail het slotracen in Engeland onderzocht. Dit boek is het resultaat van jaren van onderzoek.
Het voorwoord is geschreven door de Britse ontwerpen Gordon Murray die in het begin van de jaren zestig zelf een fanatiek slotracer was.

Het boek begint zoals het hoort met de oorsprong van het slotracen. Al in het begin van de jaren zestig werden er al racewedstrijden georganiseerd. De geschiedenis wordt chronologisch verteld. Daarna worden de verschillende soorten van competities behandeld en worden de overkoepelende organisaties (ECRA/BSCRA) met alle perikelen daarbij door de auteur smakelijk uiteen gezet. De afbeeldingen van racebanen ontbreken niet en de uitslagen van belangrijke evenementen worden ook vermeld. De prettige geschreven teksten worden ondersteund met relevante foto’s en afbeeldingen. 

Ik kan erg genieten van de afbeeldingen uit de jaren zestig waarop slotracers en publiek staan. Zomaar een voorbeeld. Een ‘top kop’ is van Derek Cooper die in 1972 de GP National Trophy had gewonnen. Met cape en hoed poseert hij met een vioolkist in de hand. In de vioolkist zit geen viool of geweer, maar dat was zijn racekoffer.

Het boek heeft 200 pagina’s en meer dan 260 foto’s. De meeste foto’s zijn zwart-wit, maar er is ook een kleurenkatern van 16 pagina’s. De eerste oplage bestaat uit 1000 exemplaren. Het boek is te bestellen bij de auteur zelf, meer info: History of Electric Model Car Racing in Britain

Het is mijn wens dat een dergelijk boek ook gemaakt wordt over de geschiedenis van het slotracen in de Verenigde Staten. Ray Gardner (een Amerikaanse slotracer en ex-eigenaar van een commerciële racebaan) schreef enkele jaren geleden zijn memoires. Dat boek geeft een goed inzicht in het clubracen, maar was meer een persoonlijk relaas dan een historisch overzicht. Misschien dat het boek over de Britse historie een aanleiding is voor een Amerikaan om in de geschiedenis van het Amerikaanse clubracen te gaan wroeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *