slipstream

15 jaar racebaanclub Slipstream

Afgelopen zaterdag heb ik mee mogen doen met de jubileumrace van racebaanclub Slipstream. Het was een geweldige dag. Een mooie gelegenheid om over deze club te schrijven voor mijn website Racebaaninfo.

Raceclub Slipstream is één van de bekendste en grootste slotraceclubs van Nederland. De club is opgericht in 1999 en bezit een grote 6-sporen houten racebaan met prachtige scenery.

In 2014 bestaat slotraceclub Slipstream al 15 jaar
De club is een begrip in Nederland en heeft jarenlang een voortrekkersrol gespeeld in het racebaanclubwereldje. Voor veel clubs is Slipstream een voorbeeld, omdat de club de zaken goed voor elkaar heeft. Het clubhuis ziet er picobello uit, het ledenaantal is constant, de racebaan is uitdagend en bijzonder mooi, de sfeer onder de leden is gezellig en men heeft een open houding ten opzicht van bezoekers.

Oprichting
In September 1999 door Erik Hornstra, Jan van Velzen, Mart van der Lans, Ronald Steenman en Rob van Altena de club Slipstream opgericht. De club heeft op dit moment 23 leden met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Er zijn twee leden van begin 20 en de rest een flink stuk ouder. Het ledenaantal is al jaren stabiel, want de club heeft een grote groep van trouwe leden met jaarlijks een verloop en aanwas van 1 a 2 leden. Natuurlijk willen we meer weten over deze slotraceclub.

Michel en Marc van Slipstream waren zo vriendelijk om uitgebreid antwoord te geven op vragen van Racebaaninfo.

Wat doen jullie om de drempel te verlagen voor nieuwkomers?
We proberen mensen bij binnenkomst zoveel mogelijk te begeleiden bij de opbouw van een auto. Er heerst bij ons een zogenaamde ‘open koffer politiek’ waarbij elk lid zijn kennis graag deelt met de ander. We hebben gemeend ons zelf niet te beperken door een echte out-of de box instap klasse te hebben. Ten eerste rijdt geen enkele auto echt goed zo uit de doos, laat staan dat meerdere dezelfde auto’s gelijke prestaties op de baan neer zet. Ten tweede hebben we hooguit een of 2 nieuwe mensen per jaar en richten we ons daar dus niet op. We realiseren ons dat we technisch flinke uitgebreide reglementen hanteren, maar door onze intense begeleiding denken we dat we nieuwkomers zeer goed opvangen en zeker niet afschrikken.

Wat kost het lidmaatschap en wat krijgen leden daarvoor? Zijn er ook plichten?
Een lidmaatschap bij Slipstream kost €25,00 per maand. Slipstream is geopend op dinsdag en donderdagavond vanaf 20:00 tot 23:30 uur en dus toegankelijk voor de leden op die avonden. Wanneer je lid bent mag je meedoen aan het clubkampioenschap en meestrijden voor de felbegeerde kampioenschapsbokaal. Verder kan je gebruik maken van alle faciliteiten zoals een bandenslijpmachine, weegschaal, testbank en de gezellige bar. De verplichtingen die voortvloeien uit het lidmaatschap is dat er verwacht wordt dat je een goed humeur hebt wanneer je aanwezig bent en actief mee doet de schoonmaak van de ruimte op de eerste dinsdagavond van de maand. Verder verwachten we dat iedereen gewoon zijn steentje bijdraagt aan het reilen en zeilen en voortbestaan van de club.

Slipstream staat bekend om de prachtige clubbaan. Kunnen jullie je iets vertellen over de racebaan?
Slipstream: “In 2008 moesten we de oude ruimte verlaten en hebben we in gezamenlijk overleg gekozen om over te stappen op een houtenbaan met 6-sporen. Na veel diverse ontwerpen is een baan met een lengte van 36,47 meter gebouwd. Deze baan is geheel in eigen regie gemaakt, van ontwerp tot de opbouw. We hebben voor hout gekozen omdat je daarbij niet vastzit aan de “opgelegde” vormen van plastic banen. Je kan elke bochtenradius maken die je zelf wilt en daarbij de vorm van de baan optimaal aanpassen aan de ruimte die je tot je beschikking hebt. Daarnaast moet je rekening houden met de marshall-plaatsen. Niet meer plaatsen dan er sporen zijn. Daarbij moeten de plaatsen zodanig gesitueerd zijn dat je het zicht van de rijders zo min mogelijk hindert.

Vanuit deze filosofie is de huidige baan ontstaan. Rondom de baan vindt je de nodige scenery. Naast de opvallende Sepang tribune met honderden toeschouwers en zijn opvallende dakvorm zijn er een lange pitstraat, met onder de baan verzonken pitboxen, en een heel transparante wedstrijdtoren. Ook de SlipStream Loungetent trekt veel bekijks. Menig fotograaf is al op de knieën gegaan om het interieur vast te leggen. Ook zijn er de nodige details te vinden in de groenstroken, zoals een echt flikkerend kampvuur. Rond de baan zijn daar de dubbel hoge vangrails en de vanghekken met gaas en spankabels die voor de nodige veiligheid moeten zorgen. Door het gebruik van hout is de baan supervlak en ook supersnel.

club slipstream

Een combinatie van verschillende bochten, nauwelijks rechte stukken en hoogteverschillen maken het een echte uitdaging om zo snel mogelijk rond te komen. Daarbij moet je wagentje wel perfect zijn. De banden moeten perfect rond zijn om optimaal door de bochten te komen. De afstelling moet zo strak en hard mogelijk zijn. De beste resultaten worden behaald op de hardere banden en met een stijf chassis. Doordat er in de loop der tijd veel rubber op de ideale lijn is achtergebleven heeft de baan heel veel grip. Bij gebruik van rubber banden is het gebruik van verzwaringslood amper nodig. Gebruik je schuimbanden dan moet je zelfs je lood voor je vooras plaatsen om de neus bij het accelereren aan de grond te houden.

Hoe is de stroom geregeld?
De aansluiting van de regelaars geschiedt via een XLR stekker. Per baan is er een trafo van 12 Volt en 25 Amp ter beschikking en dat is voor de meeste moderne wagens ruim voldoende.

Hoe vaak is de club open?
Slipstream is geopend op dinsdag en donderdagavond vanaf 20:00 tot 23:30 uur.

Zijn activiteiten ook voor niet-leden toegankelijk?
Iedereen is welkom op zowel de wedstrijdavonden op dinsdag als de trainingsavonden op donderdag. De kosten voor een avondje rijden bedragen €7,00 per keer waarbij je gebruik kunt maken van je eigen auto’s en regelaar of die van Slipstream.”

Door de grote groep van vaste leden is het onderling contact intensief en doet men veel samen.

Ja, dat klopt. Er zijn leden die elkaar al meer dan 15 jaar kennen en ook privé bij elkaar over de vloer komen. Daarnaast bezoeken we regelmatig een SLN beurs, in groepjes of indivueel. Ook hebben we de zogenaamde FTS (Federatie voor Thuis Slotraces) opgericht waarbij we af en toe op iemands thuisbaan een wedstrijdje rijden en een drankje drinken.

Werken jullie samen met andere slotraceclubs, zoals SLN of andere verbanden?
Na een flink aantal jaren als voortrekker in het land te hebben gefungeerd hebben, zijn we nu geen lid meer van welk samenwerkingsverband dan ook. We zijn geheel onafhankelijk maar steunen alle initiatieven die in den lande ontplooit worden. We bezoek dus regelmatig landelijke wedstrijden en wanneer de kalender dit toelaat worden er wedstrijden uit de landelijke klasses gehuisvest (Group 5, Classic Cup).”

Racebaaninfo heeft meegedaan aan de jubileumrace op 22 november 2014
De dag was een groot succes. De gastvrije houding van de leden van de club kwam niet alleen tot uiting in de manier waarop de gastracers werden ontvangen, maar ook aan de barbecue die door de club werd aangeboden. Het organisatievermogen van de leden is groot. De dag verliep vlekkeloos. Er viel geen onvertogen woord. Racen op het scherps van de snede, maar altijd sportief. Dat is Slipstream.

Slipstream is een hele gastvrije raceclub waar beginners en gevorderden altijd welkom zijn. Ga ook eens kijken op een clubavond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *