slot car klasse1

Klasse1Slotracing: Formule 1 op schaal 1:24

Klasse1Slotracing is een relatief nieuwe slotraceklasse op schaal 1:24. De raceklasse is onder andere populair geworden vanwege de realistische uitstraling van de Formule 1-modellen.

Aantrekkelijke schaal
Deze website wordt vooral bezocht door liefhebbers van slotracen op schaal 1:32. Ik wil deze groep van lezers informeren over andere facetten van de racebaanhobby. Racen op schaal 1:24 anders dan je gewend bent. Het grote verschil is dat 1:32 racers kant-en-klare auto’s kopen (en die eventueel tunen). Slotracers van de schaal 1:24 kopen onderdelen en bouwen vervolgens een auto om mee te racen, met uitzondering van de Carrera 1:24 racers. De auto wordt meestal gemaakt om aan bepaalde clubraces deel te nemen. Dus deze groep van racers verzamelt geen modellen. Dat is over het algemeen meer de hobby van de 1:32 racers.

Dit artikel gaat over Klasse1Slotracing. Een tak van slotsport dat alle slotracers aanspreekt.

Clubavond in Scheveningen
Op donderdag 16 oktober 2014 gaf Alexander Grijpma (Aka Geinslot) een Klasse1Slotracing-workshop tijdens de clubavond van Scheveningen. Alle ins en outs van de nieuwe klasse kwamen aan bod zoals de verschillende chassis, de opbouw en bouw van de wagens en het reglement. Racebaaninfo was erbij om meer te weten over Klasse1Slotracing en kennis te maken met de nieuwe houten clubbaan van SRC Scheveningen.

Jarenlang heeft Racebaanclub Scheveningen gereden op baanstukken van Carrera. In de zomer van 2014 heeft de club een racebaan van hout gebouwd die qua vormgeving lijkt op het vorige circuit.

Klasse slotracing
Bij Klasse1Slotracing zijn formule-auto’s uit alle klassen vanaf 1968 toegestaan.

In Duitsland werd al in 2004 de eerste wedstrijd van de raceklasse Klasse1Slotracing georganiseerd. De klasse is een succes. In 2013 streden in Duitsland meer dan 180 slotracers op 30 verschillende banen om de overwinning. De F1-klasse is geen Duits onderonsje. In 2013 werd de Nederlander Nick de Wachter ‘Deutscher FNS-Klasse-1-Meister’.

Niemas Slotcars
In Duitsland is Michael Niemas (uitbater van Niemas Slotcars) betrokken bij Klasse1Slotracing. Op de site Klasse1Slotracing.de is informatie te vinden over reglementen en wedstrijdverslagen. Niemas heeft ook speciaal voor deze klasse een chassis ontwikkeld.

In Nederland wordt sinds 2014 geprobeerd deze klasse van de grond te krijgen. Gilbert van Geinslot.nl heeft hiervoor speciaal een website in het leven geroepen met de naam Klasse1Slotracing.nl.

Reglement

Om te weten hoe een raceklasse in elkaar steekt, moet je je verdiepen in het reglement. Op de site Klasse1Slotracing.nl vind je het alle regels. Het Nederlandse reglement is 99% overgenomen van de Duitsers.

Enkele punten uit het Klasse1Slotracing reglement:

  • Schaal 1:24 / 1:25;
  • Minimaal totaalgewicht is 130 gram en maximaal 145 gram;
  • Alleen hard plasic, resine gfk/cfk bodies zijn toegestaan;
  • Vacuüm getrokken of lexan body´s zijn niet toegestaan;
  • De spoilers moeten op de originele uitvoering of type lijken;
  • Keuze van chassis is vrij (wel juiste schaal);
  • Voor chassis geldt een maximale breedte van 62mm;
  • Maximale lengte van een (messing) chassis is 88mm;
  • Voorgeschreven motor is van het merk SRP; de SR-49 Hi-Speed Motor;
  • Tandwielkeuze is vrij.

Op de site van Niemas-Racecars.de staat een overzicht van de benodigde onderdelen.

Bodywork

Voor de bodies (kapjes) van deze raceklasse wordt gebruik gemaakt van de bouwdozen, zoals Revell. Van veel Formule-1 auto’s bouwdozen te vinden. Leden van Slotraceclub Scheveningen vertelden dat zij ook op Marktplaats en Ebay kijken om modellen te kopen. Het zijn bouwdozen, dus je moet de auto’s wel zelf in elkaar zetten. Als een model maakt voor Klasse1Slotracing dan gebruik je alleen de body en de enkele onderdelen daarvan.

klasse1slotracing lotus f1

Het reglement schrijft geen specifiek chassis voor. Ieder chassis mag gebruikt worden, als het maar in overeenstemming is met de schaal 1:24. Niemas, Metris en Nick de Wachter hebben Klase1Slotracing chassis in het assortiment.

Racen met de SRP-49 Hi-Speed motor

De opvallend kleine motor presteert uitstekend. De motor draait 35.000 toeren bij 12 volt. Bij de meeste raceclubs is de 11 volt de standaard.

Sponsbanden
De achterwielen kun je voorzien met Scaleauto SC2414 P 25,5 x 16 mm en de voorwielen met Scaleauto SC2409 P 25,5 x 11 mm. In Duitsland wordt er veelal gereden met PU-banden. Sponsbanden zijn klaar voor gebruik. Het nadeel van PU-banden is dat je ze moet slijpen voor gebruik. Voor beginners is dit een grote drempel om in de 1:24 raceklasse te stappen, maar ook veel 1:24-racers vinden het niet prettig om zelf de banden te slijpen. Gelukkig wordt er in Nederland en België niet veel met PU geracet.

Klasse1Slotracing is een spectaculaire raceklasse.

Voel jij je ook aangetrokken tot deze slotraceklasse?
Ik had het genoegen om met enkele wedstrijdauto’s rondjes te rijden op de racebaan van SRC Scheveningen. Het weggedrag van F1’s is erg goed. Het model is redelijk vergevingsgezind, maar als je uit het slot gaat, dan gaat is een grote crash niet te voorkomen. Tijdens de clubavond viel op dat de schade beperkt bleef.

Klasse1Slotracing is een spectaculaire raceklasse
De belangstelling voor deze raceklasse zal alleen maar toenemen met de verwachte (her)interesse in Formule 1 door de komst van Max Verstappen naar de grote-mensen-klasse. Misschien dat deze raceklasse er voor gaat zorgen dat meer slotracers ook met 1:24 slotcars gaan racen.

Met dank aan Alexander Grijpma en de zeer gastvrije mannen van Racebaanclub Scheveningen voor alle informatie over 1:24 racen in het algemeen en Klasse1Slotracing in het bijzonder.

Een gedachte over “Klasse1Slotracing: Formule 1 op schaal 1:24”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *