JanWillem de Groote

Interview met JanWillem de Groote

"Hout is het mooiste, plastic ook prima mits het geen Ninco is."

Interview

Interview met JanWillem de Groote

Een interview met een slotracer die van hout houdt.

Wie ben je en wat doe je?

JanWillem de Groote, 61 jaar en ik ben ZZP-er met een eigen ontwerpbureau voor interieur- en bouwkundige projecten.

Ben je een autoliefhebber? Volg je de autosport?

Ik ben in 1968 voor het eerst bij de GP van Zandvoort geweest en ik volg het vanaf die tijd. Voornamelijk F1 en vroeger de sportscars. De laatste jaren volg ik ook weer de WEC.

fittipaldi

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen?

In 1962 kregen we een Scalextric racebaan met 2 Formule 1 auto’s een Lotus en een Ferrari. Ik weet nog hoe het rook. De baan mocht alleen met speciale gelegenheden worden opgezet...dat heb ik later wel ingehaald!

Ben je lid van een slotraceclub?

Via een vriendje van de jongens bij Hotslot gaan rijden en daarna al weer 10 jaar bij SRA in Almere. Bij SRA (10-15 leden) rijden we eigenlijk elke clubavond, met van alles en nog wat. Er is inmiddels al weer jaren een clubcompetitie waarbij een uiteenlopend aanbod van clubauto’s maar ook eigen auto’s worden ingezet. Daar zitten GT2’s, Alfa 2000GTAm’s en Cheetah’s bij.

We sleutelen en tunen natuurlijk ook veel en we wisselen altijd onze nieuwste vondsten aan elkaar uit. We hebben inmiddels, dank zij Paul, ook veel speciale apparatuur staan zoals een draaibank en een bodemspeling meter. Daarnaast hebben we Fred Meyer-de Slot it importeur - en die levert vaak de nieuwste slotrace producten aan, ook om te testen. Daarnaast hebben we inmiddels veel leden die ook wel buiten de deur willen racen, b.v. in de Classiccup. Tenslotte beheer ik zelf het SRA blog waar inmiddels al ruim 35000 x op is gekeken!

Race je regelmatig met anderen?

Ik heb eigenlijk wel genoeg aan de clubavonden en de CC-32 en de LMP klasse. Soms kom ik nog bij de “Carrera-club”, in Naarden bij Nico om de 1:24 auto’s weer eens van het stof te ontdoen. Dat zijn dan meestal eigenbouw 1:24 auto’s (Scaleauto, Plafit, Scholler en andere exoten) die op Ortmann bandjes rondgaan op een extreem vlakke baan.

Ga je weleens naar racebaanbeurzen of evenementen?

Niet meer, de verzamelwoede is voorbij.

Wat is je favoriete merk?

Porsche is mijn favoriete automerk.

slotcars

Verzamel je racebaanspullen?

Ik spaar eigenlijk hoofdzakelijk auto’s, met name Porsche. Maar ook LMP winnaars, Nederlandse succesnummers en kleinere toerwagentjes en wat oud F1 spul.

Wat is je favoriete merk voor slotcars?

Je zou Slot-it en NSR verwachten want dat rijdt het beste zo uit de doos. Maar een SRC vind ik ook geweldig, ze maken mooie modellen, zoals de Porsches 907 en 914, die anderen niet hebben!

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft?

De GT40 whitekit van Slot it voor de Souterraincup, CC-32 en de clubcompetitie.

Op welke ondergrond race je bij voorkeur?

Hout is het mooiste, plastic ook prima mits het maar geen Ninco is.

Heb je een (vaste) racebaan

Op zolder ligt er één te verstoffen, een simpel Fleischmann 8 baantje.

Welke randapparatuur gebruik je?

Er zijn XLR pluggen waar mijn gebruikelijke regelaars in passen. Er zijn 2 simpele instelbare trafo’s tot 17.5 v. en er is een digitaal rondeteller systeem van Klaas Bos dat via een oude PC en beeldbuis de stand weergeeft.

Heb je een racekoffer en wat zit er in?

Een koffer, wat meer vierkant, van het type “beauty case” is hoofdzakelijk voor de regelaars, 1:24 auto’s en gereedschap. De ander van het gewone platte type is voor 12 1:32 auto’s, een speedtester en evt. een regelaar of wat spullen.

Heb je een leuke, mooie of bijzondere racebaan ervaring of anekdote die je met ons wilt delen?

Lastig, misschien wel de eerste keer dat ik op een enorme racebaan reed, toevallig in Bussum, vlak bij waar ik nu woon. Het idee dat je je regelaar seconden lang ingedrukt kon houden op het rechte eind! Een eye-opener! Het standaard materiaal was al gauw niet goed genoeg meer, alles reed je zomaar voorbij! Dat zal zo rond 1970 zijn geweest, Monogram, Cox enz. dat kwam toen uit de USA opzetten.

Wat is jouw mening over digitaal slotracen?

Ik heb er een paar keer mee gereden op een SCX–demo baan en daar wil ik het graag bij laten. Mij te gekunsteld, te vaak enorme klappers.

Ben je actief op slotracefora? Welke sites bezoek je regelmatig?

Nee, geen fora maar af en toe de sites 123Slotracing.nl en Slotraceshop.nl.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?

Op SlotracingAlmere.blogspot.com en bij de ClassicCup en LMP132 races in het land.

Wie stel jij voor om te interviewen voor deze site?

Tamar Nelwan, die man weet zo gruwelijk veel over slotracen, het bouwen van auto’s, het maken van perfecte decalls enz. Ik ken hem van mijn Hot Slot periode. Phillip de Vries, ook van Hot Slot is een ex-wereldkampioen slotracen en behoorlijk excentriek. Tegenwoordig zijn ze regelmatig te vinden bij Tom in Zwanenburg net als veel andere Hot Slotters. Fred Meijer, de Slot-it importeur kan natuurlijk ook. Guus en Jaqueline van Slotracing2Go uit Witmarsum zijn trouwens ook mooie anekdotes vertellers!

Dank je wel naamgenoot voor dit interview. Gave Porsche-verzameling heb je! Succes met je blog en het slotracen.

Stuur een e-mail als je ook geïnteresseerd bent in een vraaggesprek met Racebaaninfo.nl.

Gepubliceerd op 8 juli 2015

3 leessuggesties:

Interview met Alphons van Meerendonk

Interview met Klaas Bos

Interview met Marc Brevoord