Alphons van Meerendonk

Alphons van Meerendonk

"Er zijn een paar auto's waar ik een beetje zuiniger op ben, dan kijk ik eerst wie er nog meer op de baan rijden.”

Racebaaninfo.nl – JeeWee over slotcars en racebanen | Bekijk Racebaaninfo ook op Facebook

Interview

Interview met Alphons van Meerendonk

Een vraaggesprek met een slotracer uit het hoge noorden.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Alphons van Meerendonk en woon samen met mijn gezin in Delfzijl. Dit jaar vier ik mijn 54ste verjaardag. Ik ben als Mechanical Engineer werkzaam bij een Maritiem ontwerpbureau in Groningen.

Ben je een autoliefhebber? Volg je de autosport?

Ik kan genieten van sportauto's en of dikke Amerikanen. Zij lusten allemaal een beste slok brandstof. En daar houd het mee op. Alhoewel ik het gaspedaal ook kan vinden, vind ik het bij tijden een sport om zo zuinig mogelijk te rijden. Commerciële sport zoals de Formule 1 of voetbal interesseert mij niet.

Wat was je eerste kennismaking met het slotracen?

Mijn eerste racebaan was van Jouef, in mijn vroege jeugd had ik al bedacht dat ik met 2 dozen een hele grote baan zou kunnen maken. Het is er nooit van gekomen.

Ben je lid van een slotraceclub?

Tja wat kan ik hiervan zeggen. Thans heb ik een gastlidmaatschap bij 2 clubs. Bij de De Bunker in Drachten rijden ze competitie op een 42 meter 4-sporen Fleisschman baan. Dit doen ze iedere vrijdagavond, zolang de R in de maand zit. En ik race bij Amazing Slotracing in 2de Exloërmond. Dit is altijd heel gastvrij en gezellig. Lekker rondjes rijden op een 28 meter 4-sporen baan van hout. Spontaan een wedstrijdje is daar altijd mogelijk. Ook hier elke vrijdagavond maar dan het hele jaar door. Je snapt dat de aandacht een beetje verdeeld moet worden. Ieder plus minus zes maal per jaar. Daarnaast help ik de Bunker bij het organiseren van de Classic-cup.

Race je regelmatig met anderen?

Soms rijd ik bij mijn buurman, de laatste tijd is dit staat dit op een laag pitje. De Classic-cup is echt mijn ding. Door de afstanden heb ik bewuste keuzes moeten maken.

Ga je naar racebaanbeurzen of evenementen?

Met Zuidwending heb ik tweemaal op een modelbouw beurs gestaan. Verder heb ik geen ervaring met beurzen. De 24 uur van Zuidwending heb ik samen met Raymon tweemaal gereden en gewonnen. De volgende 24 uur is dit jaar op 18 en 19 december. Raymon vind het genoeg geweest.

Verzamel je racebaanspullen?

Ik ben geen verzamelaar. Alles wat ik heb, gebruik ik. Er zijn een paar auto's waar ik een beetje zuiniger op ben, dan kijk ik eerst wie er nog meer op de baan rijden.

Wat is je favoriete merk voor slotcars?

Slot-it is technisch mijn favoriet. Ik heb er ook een paar auto's van. Met slot-it onderdelen maak ik andere merken en autowrakken (afdankertjes) race klaar. Niet echt een voorkeur dus, zolang het maar 1:32 is.

Chaparral

Welke slotcar heb je als laatste aangeschaft?

De Slot-it Chaparral heb ik vorig jaar voor mijn verjaardag gekregen. Het jaar daarvoor heb ik een 2de hands Ferrari 250 GTO van Pink-kar gekocht.

Op welke ondergrond race je bij voorkeur?

Hout heeft een sterke voorkeur. Voor plastic zou ik graag het materiaal van Carrera of Scallectrix in Fleisschman en of Ninco afmetingen willen hebben. Ninco is mij te grof en oneffen.

Heb je een (vaste) racebaan?

Ik heb een testbaantje van Fleisschmann op een opklapbare tafel. De praktijk is dat deze vol staat met projecten en een sleutelplank. Wil ik iets testen kan ik ook bij mijn buurman terecht op zijn Slotfire baan. Je weet de weg zegt hij dan.

Welke randapparatuur gebruik je?

Voor mijzelf heb ik een ACD 5 pro, mijn dochter Susanne heeft een Blackhawk. Daarnaast een Parma regelaar en een omgebouwde Parma regelaar met instelbare rem. De baan heeft een eenvoudige trafo die in 6 standen gezet kan worden. Er is geen tijdregistratie.

Heb je een racekoffer en wat zit er in?

Ik heb 2 parmakoffers met tuning en project onderdelen. Mijn Racekoffer is een toolbox bij de blokker vandaan. Deze heeft een wisselende inhoud. Als ik naar de Classic-cup ga, zit er uitsluitend classic slotcars en een beetje gereedschap in. Voor de Bunker een paar snelle jongens, en naar Asracing net wat er inzit en wat ik wil testen.

Wat is jouw mening over digitaal slotracen?

Bij Zuidwending werd er in het begin gereden met Carrera digitaal en duimregelaars. Best spannend hoor, maar niets voor mij. Met het wisselen moet je goed uitkijken dat je niemand op de staart rijd. Een voordeel is dat je met meerdere auto's tegelijk kan rijden. Bijkomend nadeel hiervan is dat je minder Marshalls over houd. Ik houd het liever bij analoog. Dan kan ik tenminste door racen en heb je geen hinder van je slome voorganger of snelle plakker. En bovendien minder kans op schade.

Ben je actief op slotracefora? Welke sites bezoek je regelmatig?

Ik ben niet actief op forums. Ik bezoek geregeld sites van slotrace winkels in Nederland of slotrace fabrikanten. Niet te vergeten diverse slotrace bloggers. En heel af en toe marktplaats om te kijken wat er te koop is.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?

Vanaf november 2010 houd ik een blog bij. Dit leek mij een goede combinatie om met mijn hobby dyslectische typevaardigheid te oefenen. Soms zit ik uren aan een blog te werken, en laat ik deze tekstueel controleren door mijn lieverd. Verder heb ik een Facebook account waar ik mijn aantal vrienden bewust laag houd.

Wie stel jij voor om te interviewen voor deze site?

John Jense, mijn buurman heeft mij 10 jaar terug besmet met het slotrace virus, Ronald van de Oudenaller, een racemaatje bij de Bunker en de eigenaren van Amazing Slotcar Racing. Ik gun deze club meer bekendheid.

Alphons, bedankt voor je medewerking.

Stuur een e-mail als je ook geïnteresseerd bent in een vraaggesprek met Racebaaninfo.nl.

Gepubliceerd op 10 juni 2015

Auteur: Jan Willem van Capelleveen / @jwvcapelleveen

Like en volg Racebaaninfo.nl op Facebook

3 leessuggesties:

15 jaar slotraceclub Slipstream

Interview Marc Brevoord

Racen in Het Souterrain